Peuterpuberteit

Hieronder lees je een van de belangrijkste dingen die ik heb ontdekt in het werken met jonge kinderen:

Zorg dat je op tijd bent met duidelijkheid bieden en doe dat vanuit je kracht: rustig en zeker, ‘langs je neus weg’, met liefde en humor.

Het gaat bij jonge kinderen bovenal om de wilsontwikkeling. Ze dagen je uit op te houden redelijk te zijn, op te houden met ze mee te voelen en op te houden ze alle ruimte te geven. Ze willen jouw kracht zien. Waarom? Omdat de wereld voor hen steeds groter wordt en dus enger, omdat ze steeds meer willen proberen, verder willen gaan en telkens meer kunnen dan eerst. Hoe moet dat met een ouder die zijn/haar kracht niet laat zien? Dat kan niet. Daarom drammen ze net zolang door tot je je geduld verliest en uit je slof schiet (en je je vervolgens schuldig voelt omdat je dat deed).

“Peuterpuberteit” verder lezen

Bijna Lente

Bijna lente, BSO verhalenGisteren hebben de maandag-kinderen een dode buizerd gevonden in het waterbos. Die willen de dinsdaggers ook wel zien, dus ik krijg ze mee. Uit de wind pal in de zon kijk ik naar de kinderen die van een helling af rollen. Ze willen dat ik ze time met de stopwatch, dus dat doe ik een tijdje terwijl ze om het snelst rollen en onder aan de helling in de dennentakken smakken.

“Bijna Lente” verder lezen

100 dollar en de rijke leeromgeving van de Buitenklas


De man op het 100 dollarbiljet heet Benjamin Franklin. Niet de eerste de beste natuurlijk. Hij was wetenschapper, politicus en uitvinder. Hij ijverde voor afschaffing van de slavernij, vond zwemvliezen uit en was nauw betrokken bij de eerste ballonvaart en meer, veel meer.
In het prachtige boek met de wat dramatische doch relevante titel: ‘Het laatste kind in het bos’ beschrijft zijn biograaf een bijzondere ervaring uit de kindertijd van Benjamin Franklin:

“100 dollar en de rijke leeromgeving van de Buitenklas” verder lezen

Weetjes en de natuur, BSO verhalen

Ze zijn er dol op, op weetjes en discussies: wie het het beste weet wint. Ze hakketakken overal over en verbeteren elkaar met steeds hoger wordende, snel ratelende stemmen. De opwinding viert hoogtij als ze het hebben over God en planeten.
“God bestaat niet, weet je waarom? Omdat God nooit Mercurius heeft gemaakt, dat kan niet. Mercurius heeft de Aarde gemaakt.” Jongste broer is in zijn element.

“Weetjes en de natuur, BSO verhalen” verder lezen

Wat is angst? En hoe help je je kind van angst af?

Moeilijk: Angst. Ik heb alles geprobeerd om ons kind destijds van angstige dromen af te helpen: dromenvangers, focussen, bij ons in bed, rondjes in de auto. Uiteindelijk kwam er een zelf bedachte oplossing: een ventilator die de naam “Rosita” kreeg. Zomer of geen zomer, Rosita snorde de angstgedachten voor het slapen weg. Top! Of niet?
Moet je dan je kind een ventilator geven als het last heeft van enge dromen? Was het maar zo simpel.

“Wat is angst? En hoe help je je kind van angst af?” verder lezen

So joe sink joe ken sing en de muzikale vorming

Examen muziek op de PABO, dat vergeet je niet zomaar. Je moest een liedje uit de bundel ‘Hoy een lied’ blokfluiten en voorzingen alsof je voor de klas stond. Onze blokfluitkunsten waren niet erg ontwikkeld. Tien minuten van te voren kreeg je je liedje aangewezen en mocht je even oefenen. Aangezien niemand in 10 minuten een onbekend liedje bij elkaar fluit, had ik heel dat “Hoy een lied’ uit mijn hoofd geleerd.

“So joe sink joe ken sing en de muzikale vorming” verder lezen

Hup juf

Het is prachtig na-zomer weer en we hebben visnetten gekocht. Geconcentreerd hengelen ze en halfuurtje beestjes uit de poel en lachen te hard om hun gekke namen: “Whaahaahaa een ‘rugzwemmer’.”
Dan krijgen ze ruzie over wie de beste beestjes vangt en gooien ze een voor een hun net ver in het water. Ze gillen en staan op het punt alle kanten uit te vliegen. Ze gillen zo hoog dat mijn oren er van tuiten.

“Hup juf” verder lezen

Kleine Janna, de slimheid de baas

Kleine Janna is 1,5 jaar. Ze is watervlug, loopt al vanaf 7 maanden, ze is om verliefd op te worden zo cute en ze is slim. En Janna ontpopt zich als een klein loedertje.
Baby’s en ook oudere kinderen dan zijzelf die ze kan ‘hebben’ pakt ze in elk onbewaakt ogenblik. Als we wel kijken aait ze heel lief een baby over zijn hoofd en geeft hem vederlichte kusjes. Zo schattig. Maar oh wee als we even bezig zijn: dan hoor je steevast na een minuut of wat een kind brullen……Janna op oorlogspad!

“Kleine Janna, de slimheid de baas” verder lezen

Stokken en hertenbedden, BSO verhalen

We gaan naar buiten, voor het eerst want we zijn net opgericht. Het is koud en bewolkt. “Waarom moeten we naar buiten?” Grote zus knarst haar broertjes rits tot zijn kin: “Anders vat hij maar kou he.”
Vijf kinderen vliegen in alle windrichtingen. Ik besluit langzaam te bewegen en er niet waarschuwingen roepend achteraan te rennen. Een beetje in paniek probeer ik rustig te blijven en besluit: “We gaan naar het bos! Komen!”

“Stokken en hertenbedden, BSO verhalen” verder lezen